Derimiz, vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan en geniş organımızdır. Derimizde oluşan her türlü hasara yara denir.
Bazı durumlarda yaraların kendi kendine iyileşmesi gecikebilir. 1 ay süreden fazla iyileşmeyen yaralara kronik yara denir. Buna kişinin kendi vücuduna ait veya dış etkenlere ait sebepler olabilir.
Yara bakımının amacı, yaranın iyileşmesini engelleyen nedeni bulmak ve bu sebepleri ortadan kaldırarak yaranın iyileşmesi için uygun ortamı sağlamaktır.
Yara Çeşitleri Nelerdir ?
1.Akut Yaralar
Anında kesilen yaralar anlamına gelir, ameliyat yaraları vb. yaraları akut yara olarak kabul ederiz.
2.Kronik Yaralar
Sistemik nedenlerle oluşan ve iyileşme süreci zor olan ve hatta iyileşmeyen yaralar olarak kabul edilir.
Diyabetik yara, bası yaraları (yatak yaraları gibi)ve venöz (bacak yaraları) yaralar gibi.
Bası Yaraları (Yatak Yaraları)
Basınç ülseri, dekübit veya yatak yarası olarak bilinmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı hareket kısıtlılığında sürekli yatan hastalarda vücudun özellikle kemik çıkıntılarının olduğu bölgelerde sadece basınç, sürtünme ve basınç ile beraber dokunun oksijensiz kalarak beslenememesi ve buna bağlı dokuda oluşan yaradır. Yatak yaraları iyi bir hasta bakımı ve cilt bakımıyla önlenebilir.
Cilt kuru olmamalıdır ve ıslakta kalmamalıdır. Yatağa bağımlı hastalarda günde bir kez deri bütünlüğü ve yatak yarası oluşumuna karşı değerlendirilmelidir. Kızarıklık başladığı zaman mutlaka önlem alınmalıdır. Kızarıklık başladığında müdahale edilmez ise daha derin yaralar oluşabilir. daha iyi bir eğitim ve bakım hizmeti almak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Bası Yarası ( Yatak Yarası) Nasıl Önlenir ?
Eğer kızarıklık oluşumu başlarsa ve önlemini alamıyorsanız uzman kişilerden destek alabilirsiniz,
Diyabetik Ayak Yarası
Dİyabetik ayak yavaş ve zaman içinde gelişen ciddi bir hastalıktır. Diyabetik ayak, şeker hastalığının uzun sürmesine veya kan şekerinin kontrol altına alınmamasına bağlı olarak ayakta kronik yara oluşmasıdır. Ayakkabı vurması yada tırnak batması şeker hastalarında diyabetik ayak ülserine dönüşebilir.
Diyabet hastasına ayak bakımı hakkında bilgi verilir. Eğer hasta ayak bakımını yapmazsa, uygun ayakkabı kullanmazsa ve kan şekerini kontrol altında tutmazsa ayakta ufak bir yara ile diyabetik ayak yarası başlar.
Diyabetik Ayak Bakımı Nasıl Yapılır ?
Venöz Ülser (Varis Yaraları)
Toplardamarlarda oluşan dolaşım bozukluğuna venöz yetmezliği ya da halk arasındaki tabiri ile varis denmektedir. Bacaklarda özellikle diz altı bölgelerde herhangi bir travma yada enfeksiyon olmadan kendiliğinden açılan akıntı ve sonrasında enfeksiyon gelişen yaralar genellikle varis yada venöz yetmezliği nedeniyle oluşan yaralardır.