İlk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde 2019 Aralık ayında başlayan bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda tanımlanan virüstür.
En çok karşılaşılan belirtileri,
Daha az yaygın semptomlar,
Şiddetli semptomlar,
PCR Testi Nedir?
PCR bir tanı testi olarak bilinmektedir. Koronavirüs virüse ait RNA’yı(ribonükleik asit, genlerin kodlanması) göstermektedir. PCR testi coronavirüs sürecinde, vücuttaki ne tür bir virüsün olduğunu göstermek için yapılan bir testir. PCR testi vücuttaki çok az sayıdaki mikrobu bile tespit edebildiği için farklı hastalıklarda kullanılmaktadır. PCR testi aynı zamanda adli tıp, babalık testi, HIV, Hepatit B, DNA analizi, genetik hastalıkların teşhisi, kanser saptanması gibi birçok virüs, parazit ve bakterilerin tanı ve teşhisinde kullanılmaktadır.
PCR Testi Nasıl Yapılır?
PCR testi, uzman hemşireler tarafından burun ve boğazdan ucu pamuklu ince bir çubuk aracılığıyla sürüntü alınmaktadır.
Alınan sürüntü uygun şartlarda laboratuvara götürülmektedir.
Antikor Testi Nedir?
Vücudun koronavirüse karşı bağışıklığının bulunup bulunmadığını ve hastalık sonrası kişinin koronavirüs enfeksiyonunu geçirip geçirmediğini anlamak için yapılması gereken faydalı bir testir. Hastadan kan örneği alınarak yapılmaktadır.
IgM: (erken evre antikoru) Kişinin yakın zamanda Covid-19 ile karşılaştığını gösterir. Bu antikor koruyucu değildir. ImG antikorunun genellikle 7. günden itibaren tespit edildiği ve 21. günden sonrada kaybolduğu gözlenmiştir.
IgG: (geç cevap antikoru) Covid-19 enfeksiyonun geç döneminde ortaya çıkan bir antikordur. Koruyucu antikor oluşturduğunu ve bağışıklık sistemimizin virüse karşı yeterli yanıt verdiğini gösteren bir testtir. 14. günden itibaren uzun süreli bağışıklık sağladığını göstermektedir.